Overstappen
In de overstapperiode ontvangen we veel vragen van onze verzekerden en van mensen die zich bij ons willen verzekeren. Op deze pagina hebben we de vragen die wij het meest krijgen voor u op een rijtje gezet.
Moet ik zelf mijn oude zorgverzekering opzeggen als ik mij bij jullie aanmeld?
Als u zich uiterlijk 31 december bij ons aanmeldt, zeggen wij uw huidige zorgverzekering per 1 januari voor u op. Dit kan alleen als u geen betalings- of premieachterstanden bij uw huidige zorgverzekeraar heeft. We schrijven u in zodra de opzegging bij de vorige verzekeraar is gedaan.
Wie kan ik het beste inschrijven als verzekeringnemer?
Als er meeverzekerde kinderen op de polis zijn, dan is het handig om de ouder met de hoogste aanvullende verzekering als verzekeringnemer te kiezen. De kinderen krijgen namelijk dezelfde aanvullende verzekering als de verzekeringnemer.
Bij een werkgeverscollectiviteit kan dit niet, omdat degene die werkzaam is bij het collectief, ook altijd de verzekeringnemer moet zijn.
Moeten alle gezinsleden bij een overstap aangemeld worden?
Als een gezin naar ons overstapt moeten alle gezinsleden, dus ook de kinderen, individueel worden vermeld. Wij nemen niet automatisch de hele polis over van een andere zorgverzekeraar. De opzeggingen bij uw huidige zorgverzekeraar worden ook individueel gedaan. Wij hebben daarom van alle verzekerden hun gegevens, zoals het BSN en de geboortedatum, nodig. Zonder deze gegevens kunnen wij de nieuwe verzekering niet afsluiten en de huidige verzekering niet opzeggen.
Moet ik mijn pasgeboren baby aanmelden bij mijn huidige zorgverzekeraar?
Een baby moet altijd worden aangemeld bij de zorgverzekeraar waar u verzekerd bent op het moment van de geboorte. De baby komt dan op de polis van de ouders. Dit geldt ook als de baby vlak voor het overstappen wordt geboren (bijvoorbeeld eind december).
Als het pasgeboren kind niet eerst bij de huidige zorgverzekeraar wordt aangemeld, dan is het kind tijdelijk niet verzekerd. Bij een overstap gaat de verzekering bij DSW pas in op 1 januari. Dat betekent dus dat het kind vanaf de geboorte tot 1 januari nog bij de huidige zorgverzekeraar verzekerd moet worden.
Let op: als u overstapt, moet uw baby ook worden aangemeld bij de nieuwe zorgverzekeraar.
Kan ik mijn verzekering beëindigen als ik een betalingsachterstand heb?
Wij kunnen alleen uw verzekering per 1 januari beëindigen als alle betalingen (bij zowel de deurwaarder als bij DSW) op 31 december zijn voldaan. Meer informatie vindt u op de pagina ‘Betalingsachterstand’.
Kan ik een aanvullende verzekering aanvragen als ik een betalingsachterstand heb?
Om een aanvullende verzekering toe te voegen aan uw verzekering, moeten alle achterstallige betalingen vóór 31 januari zijn betaald. De aanvullende verzekering wordt in dat geval met terugwerkende kracht per 1 januari toegevoegd. Houd er wel rekening mee dat u in februari de aanvullende verzekering voor januari én februari moet betalen.
Meer informatie vindt u op de pagina ‘Betalingsachterstand’.
Geldt er een acceptatieplicht voor de zorgverzekering?
Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Voor mensen die fraude hebben gepleegd of mensen die hun premie niet hebben betaald, gelden speciale regels. Hoewel voor de aanvullende verzekeringen een acceptatiebeleid gevoerd mag worden, doet DSW dit niet.
Hoe kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?
Uw zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december. Jaarlijks kunt u per 1 januari veranderen van zorgverzekeraar. Als u zich voor 1 januari van het nieuwe jaar aanmeldt bij een andere zorgverzekeraar, dan zegt deze zorgverzekeraar uw verzekering bij DSW automatisch op. U hoeft hier verder zelf niets voor te doen. U kunt ook zelf uw verzekering beëindigen via MijnDSW, via de app of via het contactformulier. Geef dit uiterlijk 31 december aan ons door.
In sommige gevallen kunt u op een andere datum dan 1 januari overstappen. Meer informatie vindt u op de pagina 'Aanmelden of overstappen'.
Kan ik toch bij DSW blijven nadat ik mijn verzekering heb opgezegd?
Heeft u zich aangemeld bij een andere verzekering, maar wilt u toch bij ons blijven? Dan moet u zelf de aanmelding bij de andere verzekeraar opzeggen.
Als u binnen de bedenktijd van 14 dagen de aanmelding bij de nieuwe zorgverzekeraar annuleert, dan wordt de verzekering bij ons automatisch hervat.
Als u de aanmelding na 14 dagen annuleert, dan moet u zich opnieuw bij ons aanmelden. U kunt dit ook telefonisch aan ons doorgeven.
Tot wanneer kan ik kiezen voor gespreid betalen eigen risico (GBER)?
De regeling gespreid betalen eigen risico (GBER) kan tot uiterlijk 31 december aangevraagd worden. Na deze datum kan er niet meer worden gekozen voor GBER voor 2025. Uiteraard kunnen mensen die te laat zijn met het aanmelden voor het GBER wel gebruikmaken van een betalingsregeling.
Let op: Kinderen die in het lopende jaar 18 jaar worden, kunnen geen GBER afsluiten.
Tot wanneer kan ik kiezen voor een vrijwillig eigen risico?
Een vrijwillig eigen risico kan aangevraagd of gewijzigd worden tot en met 31 januari. Als u kiest voor een vrijwillig eigen risico, dan kunt u geen gebruikmaken van gespreid betalen eigen risico (GBER) en kunt u ook geen betalingsregeling aanvragen.