Ik word gedetacheerd
Als u door uw werkgever of voor uw onderneming tijdelijk naar het buitenland moet om werkzaamheden uit te voeren, blijft u meestal verzekeringsplichtig in Nederland. Om uw verzekering bij DSW door te laten lopen, hebben wij een kopie van uw detacheringsverklaring nodig.
Detacheringsverklaring
Met een detacheringsverklaring kunt u bewijzen dat u in Nederland verzekeringsplichtig bent. De detacheringsverklaring kan uw werkgever aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als u als zelfstandige werkzaam bent, dan kunt u het zelf aanvragen bij de SVB. De SVB zal uw verzekeringsplicht controleren en op uw aanvraag een detacheringsverklaring (formulier A1/certificate of coverage) afgeven.
Let op: de werkgever vraagt de verklaring aan voor de werknemer. Enkel een ZZP'er kan het zelf aanvragen.
Gezinsleden
Uw gezinsleden blijven verzekeringsplichtig als zij blijven wonen of werken in Nederland. Als zij met u mee naar het buitenland verhuizen en niet meer in Nederland werken, dan zijn zij vaak niet meer verzekeringsplichtig. Om het verzekeringsrecht van uw gezinsleden te bepalen, verwijzen wij u naar de Sociale Verzekeringsbank.
Bent u gedetacheerd naar een EU-, EER- of een verdragsland en blijft u verzekeringsplichtig in Nederland, dan kunnen uw gezinsleden recht hebben op vergoeding van de medische zorg in het land waar ze wonen. U moet bij DSW het verdragsformulier E-106 opvragen. Dit kan telefonisch (010-2 466 466) of via het contactformulier. Heeft u een formulier nodig voor een land in de EU/EER? Dan wordt het E-106 formulier, wanneer u er recht op heeft, door DSW opgemaakt en digitaal naar de buitenlandse zorgverzekeraar gestuurd. Uw gezinsleden meldt u daar direct aan. Als de aanvraag voor een verdragsland buiten de EU/EER is, dan wordt het E-106 formulier door DSW opgemaakt en wordt het ingevuld naar u opgestuurd. Dit formulier levert u dan in bij de zorgverzekeraar in het verdragsland en uw gezinsleden meldt u daar direct aan.
De zorgverzekeraar in uw woonland bepaalt welke gezinsleden meeverzekerd kunnen worden en geeft dit door aan het CAK. Het CAK brengt een premie in rekening voor meeverzekerde gezinsleden ouder dan 18 jaar.