Ik woon in Nederland en mijn gezinsleden wonen in het buitenland
Als uw gezinsleden niet (meer) in Nederland wonen of werken voor een Nederlandse werkgever, dan kunnen zij geen Nederlandse zorgverzekering meer hebben of afsluiten. Uw gezinsleden moeten in hun woonland navragen hoe zij een zorgverzekering kunnen afsluiten.
Wanneer uw gezinsleden in een EU-/EER-landen wonen, kunnen zij meeverzekerd worden. U kunt hier voor een S1-formulier bij het CAK aanvragen. Vervolgens kunt u uw gezinsleden aanmelden bij een zorgverzekeraar in hun woonland. Voor gezinsleden die wonen in een ander verdragsland, zoals bijvoorbeeld Turkije, kunt u een E-109 formulier aanvragen bij DSW. Deze wordt vervolgens naar u opgestuurd. Dit formulier levert u dan in bij de zorgverzekeraar in het verdragsland en uw gezinsleden meldt u daar direct aan.
De zorgverzekeraar in uw woonland bepaalt welke gezinsleden meeverzekerd kunnen worden en geeft dit door aan het CAK. Het CAK brengt een premie in rekening voor meeverzekerde gezinsleden ouder dan 18 jaar.
EHIC
Bij het CAK kunt u voor uw gezinsleden een Europese zorgpas, European Health Insurance card, een zogenaamde EHIC opvragen. Zij hebben dan ook recht op vergoeding van de medische zorg in Nederland. Uw gezinsleden hebben alleen recht op medische zorg die in de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg is opgenomen. De gemaakte zorgkosten in Nederland kunt u bij Zilveren Kruis declareren. Zilveren Kruis verrekent de zorgkosten met de zorgverlener. Voor meer informatie over het aanvragen van een EHIC of het declareren van gemaakte zorgkosten kunt u contact opnemen met het CAK of zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Wilt u een verdragsformulier E-109 aanvragen? Dan kan dit schriftelijk of via het contactformulier. Wij hebben de naam, geboortedatum en adresgegevens van een van uw gezinsleden nodig.