Psychologische hulp inschakelen
Een stappenplan voor als u psychologische hulp (curatieve GGZ) wilt inschakelen.
Curatieve GGZ In Nederland wordt verzekerde psychologische hulp Curatieve GGZ genoemd. Hieronder leggen we u stap voor stap uit wat u kunt doen om psychologische hulp in te schakelen.
-
Stap 1: Maak een afspraak met uw huisarts
Wanneer u de hulp wilt inschakelen van een psycholoog of psychiater, is de eerste stap het maken van een afspraak bij uw huisarts. De huisarts maakt een inschatting van de aard en ernst van het probleem. Sommige huisartsen hebben een praktijkondersteuner voor psychologische hulp in dienst. In sommige gevallen zijn gesprekken met de praktijkondersteuner genoeg om het probleem op te lossen. In dit geval hoeft u niets te betalen.
-
Stap 2: U wordt doorverwezen
Als de huisarts vaststelt dat extra hulp nodig is, wordt u doorverwezen naar een praktijk of zorginstelling waar een psycholoog of psychiater werkzaam is.
-
Stap 3: Controleer of de zorgverlener een contract met DSW heeft
Wel contract
We raden u aan te controleren of de zorgverlener een contract heeft met DSW. Wij sluiten met zoveel mogelijk zorgverleners een contract. Wanneer dit het geval is vergoeden wij 100% van alle zorg die is opgenomen in de basisverzekering.
Geen contract
Wanneer de zorgverlener geen contract heeft, zult u in de meeste gevallen een rekening van de zorgverlener meekrijgen. Deze rekening wordt vergoed tot 70% (in 2023 75%) van het maximumtarief dat is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa-tarief). In onze zorgzoeker kunt u controleren of DSW een contract heeft met de zorgverlener.
-
Stap 4: Bekijk de wachttijden
De wachttijden binnen de Curatieve GGZ kunnen flink oplopen. Hoe lang precies, hangt af van de praktijk of instelling. Op de website www.kiezenindeggz.nl kunt u de wachttijden van zorginstellingen met elkaar vergelijken. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een zorgverlener waar de wachttijd korter is. Hiervoor kunt u wachtlijstadvies aanvragen.
-
Stap 5: Uw eerste afspraak
Niet alle psychologische hulp is opgenomen in de basisverzekering. Wanneer u door uw huisarts wordt doorverwezen, dan wordt het eerste consult vergoed vanuit de basisverzekering. U hoort vervolgens van de behandelaar wat de vervolgstappen zijn en of uw behandeling vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Let op: vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor het eigen risico.
Meer informatie over de vergoeding van Curatieve GGZ vindt u in het vergoedingenoverzicht.