Plannen kabinet voor acute zorg kunnen niet verder van de patiënt afstaan
Minister Kuipers wil de spreiding van patiënten die acute zorg nodig hebben op nationaal niveau coördineren via een netwerk aan zorgcoördinatiecentra. Een plan dat niet alleen de huisarts compleet buitenspel zet, maar ook de zorg minder patiëntgericht maakt, zegt DSW-directeur Aad de Groot. Acute zorg moet dichtbij blijven als het kan, waarbij de huisarts de regie blijft houden en de focus ook ligt op de verdere behandeling van de patiënt.
In de plannen van Kuipers wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende niveaus van acute zorg. Alle zorg op een hoop gooien is niet handig, vertelt Aad de Groot: “Laag- en middencomplexe acute zorg is namelijk niet levensbedreigend en moet én kan dichterbij huis geleverd worden. De huisarts en lokale zorgpartners zijn daarbij het meest geschikte schakelpunt voor vervolgzorg. Wanneer alle zorg vanuit een centraal landelijk punt gecoördineerd zou worden, zet je de huisarts buitenspel en worden de laagdrempelige verbanden tussen die lokale partijen doorgesneden.”
Nationale aanpak bedreiging voor persoonlijke zorg
En dat is waar het de plannen aan ontbreekt, zegt de DSW-directeur: “Een persoonlijke, patiëntgerichte aanpak. Minister Kuipers kan wel beweren dat een landelijke coördinatie de werkzaamheden van de huisarts ontlast, maar ik denk dat het alleen maar meer werk voor de huisarts oplevert om het juiste zorgpad voor de patiënt te bepalen. Een zorgcoördinatiecentrum heeft alleen meerwaarde als de huisarts de regie blijft houden en en pas ondersteund wordt als de huisarts hier zelf behoefte aan heeft.”
DSW op de radio over aanpak acute zorg
Vera Constandse, relatiebeheerder bij DSW, herhaalde in een gesprek met Omroep Wetering de grote nadelen die kleven aan de kabinetsplannen: “De landelijke spreiding van acute zorg maakt zorg minder toegankelijk voor kwetsbare mensen. Doordat de minister geen onderscheid maakt in niveaus van acute zorg wordt iemand met een verstuikte enkel straks tientallen kilometers verderop behandelt. Deze zorg kan en moet dichterbij huis geleverd worden. Als DSW varen wij hierin onze eigen koers. Goede regionale samenwerking die lokaal wordt georganiseerd. Hierin vervullen de huisarts en lokale zorgpartners een hoofdrol. Bij het maken van deze keuzes staat het belang van onze verzekerden altijd voorop.” Het gesprek met Vera en Omroep Wetering kunt u hieronder terugluisteren.