DSW benadert Erasmus MC voor onderzoek naar app SkinVision
Skinvision: een mobiele app die verdachte huidplekjes controleert en de patiƫnt binnen 30 seconden adviseert. Arjan de Kwant, medisch adviseur bij DSW Zorgverzekeraar, concludeert dat de app veel potentie heeft, maar nog onvoldoende betrouwbare testresultaten teruggeeft aan de gebruiker. Om de doelmatigheid van de app verder te onderzoeken ondersteunt DSW het onderzoek van Erasmus MC.
Een medische app waarmee gebruikers een foto kunnen maken van verdachte huidplekjes, waarna een advies volgt: het plekje in de gaten houden, of toch naar de (huis)arts. Een app die veelbelovend is voor toepassing in de zorg, maar meer onderzoek is nog nodig. Zo is nog niet duidelijk of gebruik van deze app ook leidt tot betere en vroegere opsporing van huidkanker en daardoor tot een betere prognose. DSW ondersteunt het ErasmusMC in het onderzoek naar de betrouwbaarheid van de SkinVision app om in te zetten als diagnostisch middel.
Aantal huidkankerpatiënten neemt toe
In Nederland krijgt één op de vijf mensen huidkanker en daarmee is het de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Medisch adviseur Arjan de Kwant licht toe: “In 2019 kregen ruim 70.000 mensen huidkanker in Nederland. Daaronder bevindt zich de groep waar we ons het meeste zorgen over maken, de 7000 patiënten met melanoomkanker. De patiëntengroep met deze diagnose overlijdt daar in 87% van de gevallen ook aan. Er zijn tegenwoordig wel nieuwe en hele dure geneesmiddelen, waardoor het cijfer gelukkig inmiddels iets lager ligt. Maar de verwachting is dat het aantal huidkankerpatiënten toch zal toenemen, want er zijn gewoonweg meer mensen die in de zon liggen of de zonnebank pakken en zich niet voldoende beschermen.”
Uit onderzoek blijkt dat het voor mensen lastig is om te beoordelen of een huidplekje moet worden onderzocht door een arts. Met een app als Skinvision kunnen mensen zelf verdachte huidplekken laten beoordelen met behulp van hun eigen mobiele telefoon.
Betrouwbaarheid moet omhoog
De Kwant onderzocht de wetenschappelijke waarde van de app en concludeert dat het nu nog niet mogelijk is om vast te stellen dat de SkinVision-app veilig en betrouwbaar genoeg is voor gebruik in de praktijk. Wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om te kunnen bepalen wat de waarde van een gezondheidsapplicatie is. De SkinVision-app heeft potentie om als innovatie in de gezondheidszorg ingezet te worden en om die reden benadert de medisch adviseur van DSW het Erasmus MC, het ziekenhuis dat al eerder onderzoek heeft gedaan naar apps als SkinVision. Wat volgt is een samenwerking tussen DSW Zorgverzekeraar, Erasmus MC en SkinVision.
Onderzoek naar betrouwbaarheid van SkinVision als diagnostisch middel
DSW steunt vanuit Stichting Phoenix het Erasmus MC in het onderzoek naar de wetenschappelijke meerwaarde van de app SkinVision. Verzekerden van DSW krijgen een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Vervolgens worden deelnemers ingedeeld in twee groepen: één groep krijgt direct een jaar lang kosteloos toegang tot de app en de andere groep krijgt een jaar later toegang tot de app. Om het zorggebruik van deelnemers in kaart te brengen, wordt na toestemming van de deelnemers, gebruikgemaakt van declaratiegegevens gerelateerd aan dermatologische zorg vanuit DSW en van registratie van huidkankerdiagnosen in de nationale pathologie database.
De Kwant legt uit: “Dit onderzoek moet tot statistisch significante verschillen leiden tussen de twee groepen, dus er zijn veel deelnemers nodig. Vandaar de uitnodiging naar onze verzekerden om mee te doen aan dit onderzoek”.
Kwaliteit patiënt staat voorop
Als blijkt dat gebruik van de app leidt tot betere en vroegere opsporing van huidkanker en daardoor tot een betere prognose, kan de app de gezondheidszorg een enorme dienst bewijzen. Voorop staat een verbeterde kwaliteit voor de patiënt. Ook kan de app meer ondersteuning voor de huisarts bieden en onterechte belasting van ziekenhuiszorg te verminderen. Met het onderzoek wil DSW de innovatie in de zorg stimuleren, wetenschappelijk bewezen toepassingen in de zorg realiseren en daarmee passende zorg inzetten voor patiënten die dit nodig hebben.