Transgenderzorg
Transgender personen voelen zich niet, of niet helemaal, thuis in de geslachtsrol die past bij de uiterlijke geslachtskenmerken die ze bij hun geboorte hebben meegekregen. De officiële benaming hiervoor is genderdysforie. Behandelingen in verband met transgenderzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Vergoedingen
Als u een basisverzekering én een aanvullende verzekering heeft bij DSW kijk dan bij beide hieronder voor de totale vergoeding. Let erop dat u voldoet aan de voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen.
basisverzekering
Vergoeding
|
Transgenderzorg algemeen100% vergoeding bij gecontracteerde zorg voor:
Transgender vrouw100% vergoeding bij gecontracteerde zorg voor:
Transgender man100% vergoeding bij gecontracteerde zorg voor:
|
---|---|
Eigen risico
|
Ja, vergoedingen uit de basisverzekering tellen mee voor uw eigen risico. |
Eigen bijdrage
|
Nee, er geldt geen eigen bijdrage. |
Zorgverlener zonder contract
|
Bij ons heeft u vrije zorgkeuze. Als een zorgverlener geen contract met ons heeft, kan het wel zijn dat u een deel zelf moet betalen. Wij vergoeden tot het wettelijk maximumtarief. |
aanvullende verzekeringen
Kies hieronder een aanvullende verzekering:
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Voorwaarden
De eisen om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Ook leggen we u uit wat u zelf nog moet regelen.
Vergoedingseisen
Diagnostiek en behandeling moeten worden uitgevoerd volgens de internationale richtlijnen voor de behandeling en begeleiding van transgender mannen en vrouwen van de WPATH (World Professional Association for Transgender Health) en door een multidisciplinair genderteam in een centrum of erkend netwerk dat gespecialiseerd is op het gebied van geprotocolleerde behandeling van transgender personen.
De epilatie of laserbehandeling moet worden uitgevoerd door een gecertificeerde huidtherapeut voor transgenderzorg die is vermeld op de lijst van de NVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten) of door een geregistreerde schoonheidsspecialist(e) die lid is van de ANBOS. Vergoeding geldt alleen voor gezicht en/of hals.
Wanneer u een deel van de behandeling of operatie in het buitenland wilt laten plaatsvinden moet dit worden aangevraagd door de behandelend arts, samen met een kostenraming.
Op 21 september 2021 is GGZ-aanbieder Stepwork Transgenderzorg door de rechtbank failliet verklaard. De zorgverzekeraars gaan de curator die is aangesteld ondersteunen, zodat hun verzekerden, die momenteel in zorg zijn bij Stepwork Transgenderzorg, de komende periode geholpen kunnen blijven worden.
Zelf regelen
U heeft een verwijzing nodig van uw huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
Het grootste deel is verzekerde zorg en hoeft, als het gaat om gecontracteerde aanbieders, niet van tevoren aangevraagd te worden.
Uitzonderingen die wel aangevraagd moeten worden zijn in ieder geval:
- plastisch-chirurgische uiterlijke correcties;
- correctie van secundaire geslachtskenmerken: aangezichtschirurgie, adamsappelreductie en stemverhogende operatie bij transgender vrouwen;
- mamma-reductie/mamma-augmentatie (borstvergroting/verkleining);
- epilatie/laserontharing bij transgender vrouwen.
Bij de aanvraag moet de behandelend specialist of huidtherapeut de gevraagde behandeling beschrijven en motiveren.